Konakları ve gümüşüyle ünlü, tarıma dayalı Ankara’nın tarihi turistik ilçesi Beypazarı’nda tarlada tarım işçiliği yapan kadınlar 23 yıl önce başlayan turizmle beraber ilçede esnaf ve işveren oldular.
Beypazarı’nın en önemli gelir kaynağı tarım işçiliği iken bu gün turizm, insanların en önemli geçim kaynağı olmaya başladı.
7 den 70 ‘e yaz-kış, sıcak-soğuk, yağmur, yaş, çamur, kar-kış demeden, sosyal güvence olmadan tarlada çalışan kadınlar, son yıllarda ilçeye Güneydoğudan ucuz mevsimlik işçilerin getirilmeye başlanması nedeniyle işsiz kalmaya başladılar. Evde oturmak istemeyen, ailesine ekonomik katkı yapan kadınlara turizm yeni bir iş kapısı açtı.
Tarlada üretken kadın Turizmle birlikte kendini gözleme, bazlama, tarhana, erişte üretimi yapıp para kazanayım derken iş sahibi oldular ve esnaf olup yanlarında onlarca kadın çalıştırmaya başladılar. Tarlada işçi iken patron ve sonrasında da işveren olmayı başardılar. Turizm faaliyeti Beypazarı kadını için iş, aş ve umut oldu.
Turizmle birlikte, zor olan, ağır şartlardaki tarım işçiliğinden kurtuldu, kuru ve rahat olan turizmi tercih ederek esnaf oldu. Turistik işletmelerde işçi olarak çalışmaya başlayan kadınlar evinde eşi, çocukları ve ailesi için ürettikleri turşu, tarhana, erişte, baklava, yaprak sarma, etli göveç, içli ekmek, gözleme, yarımca gibi yöresel ürünleri, bu seferde tezgahlar için üretmeye ve dışardan gelenlere satarak gelir elde etmeye başladılar. Bu süreç kendi işini kurmaya götüren sürecin başlangıcı oldu. Bu gün Beypazarı’nda turistlere hizmet veren tüm işletmeler, alış veriş yapılan dükkanlar kadınlar tarafından yönetilmeye başlanmış.
Kadınlar şalvarı ve yöresel kıyafetleriyle turistlere kendini kabul ettirdi ve simge oldular.
Beypazarı tarihi evlerinin yanı sıra yöresel kıyafetleriyle, şalvarıyla, yemenisiyle, yöresel kültürüyle, kendi şivesiyle tarladaki tarım işçiliğinden ticarete atılan kadın, ürettikleri yöresel yemeklerle de kendi markalarını oluşturmaya başladı. Her kadının evi için yılda 10-20 kilo ürettiği yöresel ürünler şimdi günlük olarak 100-200 kilo arasında üretilmekte. Her üreticinin ürettiği malın üzerinde markası var. Üretim için hem üretim izni almışlar, işyeri açılış ruhsatlarını almışlar, ticaret odalarına kayıt yaptırmışlar. Vergi ödeyen ve sosyal güvenceye kavuşan, yanında çalışanları da sosyal güvenceye kavuşturan bir sektör olmuş Beypazarı kadınları.
Evinde ürettiği yöresel yemeklerin tatlarını ilçeye gelen ziyaretçilere ikram ederek tattırması, gelenlerin tekrar Beypazarı’nı ziyaret etmesine sebep olmuş. İlçeyi defalarca gelip görmek isteyenler birazda Beypazarı kadınının elinde ürettiği tatları tatmak için ilçeye geldiklerini söylüyorlar.
Tarlada çalışırken evine ekonomik destek sağlayan kadınların işsizlikten veya boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla girdikleri turizm faaliyeti içinde aldıkları rol, farkında olmadan Beypazarı’nın tüm Türkiye’de tanınmasına ve model olmasına da zemin hazırlamış. Kadının kendi adına başarısı Beypazarı’nın da başarısı olmuş ve Beypazarı marka kent olma yolunda önemli kazanımlar elde etmiş. Beypazarı kadınının başarısı Beypazarı’nın adını dünyaya duyurmaya kadar götürmüş.